Een interview met Peter van Schie / The Clarks

The Clarks zijn al jaren de bekendste en meest succesvolle classic rock band van Nederland. Ze hebben opgetreden over de hele wereld, Italië, Dubai, Amerika, Monaco, India, Zuid Afrika, noem het maar op. De Haagse band was een aantal jaar geleden de huisband van “Nederland Muziekland” en tot voor kort waren ze de vaste huisband van “Veronica Inside”.

Ook staan The Clarks al weer een aantal jaar in het theater, samen met “de snor”, Johan Derksen, die op geheel eigenwijze wijze hun muziek met anekdotes aan elkaar breit in de show “Pioniers van de Nederpop”. Er is er nu ook “Johan Derksen Keeps The Blues Alive”, deze show gaat meer over de kennismaking van Nederland met de blues. The Clarks zijn volgens eigen zeggen geen band met eigen liedjes, maar vooral een sixtiesband en spelen vooral nummers uit de tijd van Elvis, The Beatles en The Stones.

Peter van Schie is Gitarist, bassist en zanger binnen de band en is dus van alle markten thuis. Dat hij geniet van wat hij doet spat soms van het TV-scherm en filmpjes af. Omdat er weinig op internet te vinden is over de afzonderlijke leden van The Clarks, tenminste ik kon het niet echt vinden, ben ik erg nieuwsgierig geworden naar de achtergrond van Peter. Toen ik hem vroeg of hij mee wilde werken aan een soort van interview was ik blij dat hij daarin toestemde.

 

Wie zijn je vader en moeder? Wat heb je van hen meegekregen in jouw leven?

Mijn ouders hadden weinig met muziek, zij hadden een druk leven met 7 kinderen. Toen ik geboren werd schijnt er net een draaiorgel in de straat te zijn geweest en mijn moeder heeft toen gezegd “dat wordt een muzikant”. Ik denk dat ik van hen een goed voorbeeld van wat doorzetten is heb gekregen!

 

Wanneer is jouw liefde voor de (bas-)gitaar ontstaan? Als je 1 gitaar zou mogen meenemen naar een volgend leven, welke zou dat dan zijn?

 Vanaf het moment dat ik The Kinks op TV zag is mijn liefde voor de gitaar geboren. Vooral gitarist Dave Davies (ook van The Kinks) vond ik erg stoer, en ik dacht toen dat wil ik ook.

Als ik 1 gitaar zou mogen meenemen dan is dat denk ik mijn oudste akoestische gitaar, die gebruik ik toch het meest!

 

Heb je ook in andere bands gespeeld, buiten The Clarks?

Vanaf ‘69/’70 heb ik in allemaal bandjes met mijn eigen liedjes gespeeld, zonder veel succes overigens. De bekendste daarvan was waarschijnlijk Cashmere met de nr. 1 hit Love’s what I want, maar daarin was ik alleen gitarist.

 

Hoelang speel je al binnen The Clarks en hoe ben je bij The Clarks terechtgekomen?

Ik heb nu bijna 38 jaar met de band gespeeld. The Clarks bestond nog niet zo lang toen ze mij zagen optreden met een eigen bandje in De Paap in Den Haag en zodoende werd ik gevraagd om met ze mee te spelen.

 

Als ik zo de verhalen over de band op internet lees dan stel ik me jullie altijd voor als een stel “oudere jongeren”, die geen moordkuil van hun hart maken. Het kan er hard aan toegaan, maar jullie vinden elkaar ook wel weer. Is de sfeer ook zo binnen de band of heb ik het totaal mis?

Ach.., net als in een goed huwelijk zijn er best wel eens meningsverschillen, maar vanaf het moment dat je samen op het podium staat is dat allemaal weg. Anders hou je het ook niet vol.

 

Jullie hebben over de hele wereld opgetreden, wat was jouw leukste of mooiste optreden en waarom?

Ik denk Jakarta in 1988 omdat we daar nr. 2 in de hitparade bleken te staan met een nummer dat een B-kantje van een single van ons was. We hadden dat nummer nog nooit live gespeeld dus hebben we het daar ter plekke in een hotelkamer moeten instuderen om ‘s avonds te kunnen spelen.

 

Hoe wordt je de huisband van het programma Veronica Inside?

Dit vloeide eigenlijk voort uit de serie theatershows die we met Johan Derksen hebben gedaan. Johan was destijds een keer aanwezig bij onze show “Beat en Bordeelsluipers” en stelde toen voor om samen met hem daarvan een meer uitgebreide show van te maken. Toen Danny Vera 3,5 jaar geleden minder bij Veronica Inside wilde gaan spelen waren wij het logische vervolg omdat Johan dat destijds mocht bepalen.

 

Wat betekent muziek (maken) voor jou?

Naast op de racefiets zitten is muziek maken voor mij mijn andere uitlaatklep, vooral zelf liedjes schrijven en opnemen is mijn grootste hobby.

 

Heb je wel eens iets geks gedaan of meegemaakt als je moest optreden wat nog niet veel mensen weten? 

We zijn een keer een jaar (!) te vroeg geweest voor een optreden, we liepen daar dus een lege sporthal in haha…. Dit was een foutje van Joop vd Ende productions, die hadden een verkeerd jaartal ingevuld….

 

Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen (hoeft niet per sé te maken te hebben met muziek)?

Dat mijn kinderen mij zo’n goede vader vonden, dat was wel heel fijn om te horen.

 

Waar ik echt van kan genieten als we als band muziek maken, is als het soms helemaal ”klopt”, iedereen doet wat hij moet doen, alles klinkt als een zonnetje, het publiek is blij, etc. Ik heb deze vraag ook aan de andere geïnterviewden gesteld, maar wanneer klopt het (geluid) in een band voor jou? En wat is het belangrijkste volgens jou om dat voor elkaar te krijgen?

Als iedereen in de band lekker in zijn vel zit dan gaat het inderdaad vaak vanzelf. Omdat wij al zo lang samen spelen voel je elkaar ook precies aan. In ieder geval niet nadenken want dan raak ik althans, echt in de war.

 

Hoe kom je aan jouw specifieke gitaarsound?

Ik geloof niet dat ik echt zo’n specifieke sound heb. Ik heb altijd het liefst Vox en Marshall versterkers gebruikt, daar kreeg ik het beste eigen geluid mee. Ik heb ook weinig effectpedalen gebruikt, omdat ik vind dat het me afleid tijdens het spelen. Ik werk ook het liefst met mijn volume op mijn gitaar zelf.

 

Als je je leven opnieuw mocht vormgeven, wat zou je dan anders doen?

Ik zou niks anders doen, heb tot nu toe een fijn leven gehad…

 

Als je 1 persoon zou mogen noemen die voor jou een inspiratie in je leven is geweest, wie zou dat dan zijn en waarom?

Ik denk dat dat wel John Lennon is, ik ben altijd enorm onder de indruk geweest van zijn uiting van gevoelens.

 

Wat doe je op dit moment en wat ga je de komende periode in de muziek doen, heb je nog wensen/dromen? Je vertelde dat je gaat stoppen met de muziek.

Ik heb een paar weken geleden mijn laatste optreden met de band bij Veronica Inside gedaan en ik ga nu eigenlijk niks meer doen behalve zelf muziek schrijven en opnemen, en hopelijk reizen als het weer kan.

 

Wij, Young Ones Forever zijn nog “upcoming”, zeker als we ons afzetten tegen jouw jarenlange ervaring. Als je ons, en andere beginnende bands, een gouden tip zou mogen geven, wat zou dat dan zijn?

Gewoon doen wat je leuk vindt, muziek maken! En je moet af en toe een beetje mazzel hebben om succes te hebben.

Peter van Schie, 04-01-2022