Een interview met Jimmy Green / The Kellians /The Green Company

Jimmy Kalff, aka Jimmy Green, is geboren in Jakarta en als 3-jarig jongetje naar Nederland gekomen. Toen hij 13 jaar was, speelde Jimmy in Amsterdam in verschillende buurtbandjes en op zijn 15e trad hij op met zijn band The Kellians. Optredens in Duitsland gloorden toen al aan de horizon, maar omdat de bandleden nog erg jong waren hebben ze eerst vooral in Noord-Holland en Friesland  gespeeld. The Kellians hebben destijds samen met o.a. The Fortunes en The Hunters in één programma gestaan.

The Kellians hebben een paar naamswijzigingen doorlopen om uiteindelijk als The Green Company verder door het leven te gaan. Zoals veel indo-bands is ook The Green Company in Duitsland gaan spelen (en in België) tot de band in ’69 uit elkaar ging (George Thè ging naar de George Baker Selection en bassman Roy en drummer Coorie John zijn helaas inmiddels overleden). Jimmy besloot in Duitsland te blijven als Diskjockey en entertainer, en heeft door de tijd heen met diverse Duitse bands opgetreden en ook in zijn eigen discotheek in Lüneburg. Tot op heden treedt Jimmy nog steeds op als solo-entertainer onder de naam Jimmy Green Entertainer.

Toen ik Jimmy, alweer een tijdje geleden, vroeg of hij mee wilde werken aan een interview reageerde hij spontaan: ”Is goed, lijkt me best leuk.. laat maar van je horen.. Groetjes uit Lüneburg, Jimmy”.

 

 

Wie zijn je vader en moeder? Wat heb je van hen meegenomen in jouw leven?

Jimmy: Mijn ouders zijn Willem en Frederika en zelf waren ze niet muzikaal, hoewel bij ons wel de radio en pick-up de hele dag aanstonden. Mijn vader is overleden toen ik 14 was, maar ik herinner me wel dat, ondanks dat mijn vader niet muzikaal was, hij altijd zéér geïnteresseerd was in muziek.

 

Je bent als 3-jarig jongetje vanuit Jakarta naar Nederland (Amsterdam) gekomen, hoe was dat voor jou destijds?

Net als vele Indische families met vele kinderen uit die tijd was het een heel onrustige periode. Bij aankomst, met het schip “De Zuiderkruis” werden we, midden in de winter, in een eenzaam gehucht geplaatst met de naam “De Woeste Hoogte” (Gelderland), daarna hebben we met het gezin nog jarenlang in meerdere pensions in Amsterdam gewoond totdat we uiteindelijk een eigen huis toegewezen kregen in Amsterdam-Slotermeer.

 

Hoe was het om met je broers in een band te spelen?

Omdat ik nog te jong was om met mijn broers samen te spelen heb ik eigenlijk altijd mijn eigen bandje gehad.

 

Wanneer is jouw liefde voor de gitaar ontstaan? Heb je ook een favoriete gitaar waar je op speelt?

Ik was 10 jaar toen ik mijn eerste liedje (Tom Dooley) op een ukelele van mijn neef leerde spelen… Later heeft mijn moeder vanuit een radiobode-advertentie een Egmond Manhattan gitaar (toen Fl.125,) besteld en gekocht.

 

Ik lees op google dat er vroeger bij jullie thuis in Amsterdam altijd wel eten en een fuif was, klopt dat?

Ja, dat was bij ons heel gewoon, net als bij de meeste Indische families..

 

Wat betekende muziek (maken) voor jou(/jullie) in die tijd (60’s)?

Voor mij was in die tijd gitaar spelen en muziek luisteren het belangrijkste. Als er ergens een bandje speelde ging ik er alleen heen om de band te horen en te zien, en niet zoals vele van mijn vrienden om te dansen en meisjes te leren kennen…(dat kwam later pas…) 🙂

 

Optreden in het buitenland is natuurlijk de droom van iedere band, hoe is dat destijds gegaan, en wat maakt dat je in Duitsland ben gebleven?

Ik had destijds een neef wonen in Keulen en daar ging ik een paar keer logeren. Die neef had voor onze band een paar optredens geregeld in een aantal clubs, waaronder de bekende “Storyville“. Hier heeft zelfs Jimi Hendrix in 1968, tijdens een optreden in Der Stadthalle, zonder aan ons te vragen in onze pauze op onze gitaren en versterkers gespeeld! Na een jaar ging de Green Company Band uit elkaar en werd ik in Duitsland Discjockey/Solo Entertainer. Mijn gitaar heb ik toen ook een hele tijd niet aangeraakt.

Ik heb in vele Duitse Discotheken als DJ gewerkt en was één van de best betaalde Entertainers. Van 1979 tot 2012 heb ik mijn eigen Discotheek, Yuppidu, gerund en ben tot de dag van vandaag nog steeds bezig in de Evenementen sector.

 

Is er nog geluidsmateriaal bewaard gebleven van de optredens van jouw bands van vroeger?

 Helaas, niet dat ik weet..

(Mocht iemand iets hebben, laat ons even weten, info@youngonesforever.nl ,red. )

 

Heb je wel eens iets geks gedaan of meegemaakt als je moest optreden wat nog niet veel mensen weten?

Een bevriende Discjockey zou een keer een Dracula show doen. Hij werd toen dus in een doodskist op de stampend-volle dansvloer gedragen.. Helaas voor hem ging het publiek op een gegeven moment met de kist jojo’en, met hem erin! En hij maar schreeuwend en spugend: “Laat mij eruit…!!!!!” Tja….dat was echt lacheeee…

 

Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen (hoeft niet per sé te maken te hebben met muziek)?

Mijn mooiste compliment kreeg ik van de bekende Duitse “Industrie und Handelskammer”, zoiets als de Kamer van Koophandel in Nederland. Ik kreeg toen een “Ehre Urkunde” voor het 25 Jaar lang runnen van een Discotheek onder de zelfde naam (Yuppidu) en zelfde eigenaar (Jimmy Kalff).

 

Waar ik echt van kan genieten als we als band muziek maken, is als het soms helemaal ”klopt”, iedereen doet wat hij moet doen, alles klinkt als een zonnetje, het publiek is blij, etc. Ik heb deze vraag ook aan de andere geïnterviewden gesteld, maar wanneer klopt het (geluid) in een band voor jou? En wat is het belangrijkste volgens jou om dat voor elkaar te krijgen?

Ludwig van Beethoven heeft ooit gezegd:

“Muziek maken met fouten is niet zo erg, maar Muziek maken zonder
passie is niet goed te praten.”

 

Hoe kom jij aan je specifieke gitaarsound?

Ik speel op de Bühne en in de Studio met een Fender Custom made, Dick Dale Fender Stratocaster plus een Hughes & Kettner Tubeman en een Roland Chorus Echo RE-501.

 

Als je je leven opnieuw mocht vormgeven, wat zou je dan anders doen?

Ik zou het precies hetzelfde doen!

 

Als je 1 persoon zou mogen noemen die voor jou een inspiratie in je leven is geweest, wie zou dat dan zijn en waarom?

Dat is mijn zuster Wien in Amerika omdat ze me geleerd heeft: Altijd positief denken!

 

Wat doe je op dit moment en wat ga je de komende periode in de muziek doen, heb je nog wensen/dromen?

Ik heb op het moment nog plenty plannen en heb ook nog vele optredens te doen. En mijn enige wens is: Voor mij, mijn familie en dierbaren een leven vol geluk en gezondheid!

 

Wij, Young Ones Forever zijn nog een “upcoming” Cliff & The Shadows Band, zeker als we ons afzetten tegen jouw jarenlange ervaring. Als je ons, en andere beginnende bands, een gouden tip zou mogen geven, welke zou dat dan zijn?

Rock on!!

 

Jimmy Green Entertainer, 25 November 2021