Een interview met Jacky Roemers / The Lady birds / Amiola Girls

Jacky Roemers is sologitarist, speelt vooral instrumentale nummers (o.a. van The Shadows) en heeft in haar jonge jaren (14, 15 jaar oud) opgetreden met The Lady birds, een Haagse “meisjesbeatband”, waar in de beginperiode zelfs Cesar Zuiderwijk nog heeft gedrumd voordat hij “de benen nam” naar de Golden Earring. Jacky heeft ook gespeeld bij The Amiola Girls. The Lady birds oefenden destijds altijd op de Prinsengracht in Den Haag, onder toeziend oog van René van The Alligators. Jacky is dan ook zeker geen onbekende in de Haagse Beat scene.

Vanwege haar gezondheid heeft ze tijdelijk moeten stoppen met de muziek. Na jaren een gordijnenzaak te hebben gehad, en verkocht, heeft ze sinds een aantal jaar de gitaar weer ter hand genomen en heeft sindsdien menig optreden gedaan met diverse Haagse muzikanten zoals o.a. René & The Alligators en ook gastoptredens gedaan met Group Go waar filmpjes van zijn op Facebook (Watch | Facebook). Jacky heeft de laatste tijd onder de naam Jacky and the strings (met Jan van Andel, Hans Backes en Frans van Deenen) opgetreden, maar sinds Corona is de band ontbonden. Ik vroeg haar of ik wat vragen aan haar mocht stellen en mocht plaatsen op onze site, ze stemde daar gelijk mee in. Veel leesplezier met deze vragen en antwoorden!

 

 

Wie zijn je vader en moeder? Wat heb je van hen meegenomen in jouw leven?

 Jacky: Mijn ouders waren hardwerkende mensen en verwachtten dat ook van hun 4 kinderen. Mijn muzikaliteit heb ik in ieder geval niet van mijn vader en moeder, deze waren beide helemaal niet muzikaal. We hadden zelfs geen pickup in huis, alleen een distributieradio (ook wel draadradio genoemd)!

 

Wanneer is jouw liefde voor de gitaar ontstaan? Als je 1 gitaar zou mogen meenemen naar een volgend leven, welke zou dat dan zijn? Ik zag iets voorbij komen van een “peer dellen stratocaster”, klopt dat?

Jacky: Op de club speelde een juffrouw kampeerliedjes op gitaar. Toen ze aan een groepje van 10 kinderen gitaarles ging geven heb ik net zo lang gezeurd totdat ik een goedkoop gitaartje van 25 gulden mocht kopen.  En vervolgens ging ik op les voor een kwartje per week haha!

V.w.b. welke gitaar ik zou willen meenemen, eerst was mijn fender stratocaster uit 1978 favoriet, maar later is dat mijn Peer Dellen stratocaster geworden.

 

Ik kan het niet laten maar hoe is Cesar Zuiderwijk destijds terecht gekomen in jullie Lady Birds?

 Jacky:  Wij hadden destijds les van Rene van The Aligators en onze drumster uit The Amiola Girls stapte uit de band. Rene heeft toen “Corretje” voor ons geregeld en hebben allemaal andere namen aangenomen Cor werd Cesar, Hennie werd jacky, Els werd Patty en Ellie werd Linda. We hebben toen ook gelijk onze bandnaam in The Ladybirds veranderd.

 

In 1964 heb je opgetreden voor Oranjeplein (voetbalvereniging) in gebouw “De Drie Stoepen”(Volksgebouw aan de Prinsegracht) met The AMIOLA Girls? Hoe was dat in die tijd, een meisjesbeatband in Den Haag?

Jacky:  Het was destijds een hele beleving voor ons, we waren natuurlijk erg jong, nog maar amper 14 en 15 jaar oud! Iedereen vond het heel bijzonder! We hadden dan ook veel succes.

 

Wat betekende muziek (maken) voor jou in die tijd (60’s)?

Jacky:  Het betekende al heel gauw erg veel voor mij. Naast de muziek heb ik eerst als jongste bediende in een drukkerij gewerkt omdat ik ook kostgeld moest betalen. Later heb ik nog een schoonmaakkantoortje gehad met Linda want we wilden betere spullen kopen voor de band!

 

Welke stijl muziek speelden jullie als The Lady Birds? Was dat toen al instrumentaal?

Jacky:  We speelden toen het meest instrumentale nummers. Toen Marja (later werd haar artiestennaam Sugar Lee Hooper) erbij kwam speelden we ook nummers van The Kinks, Rolling Stones e.d., eigenlijk van alles wat, wat toen in de top 40 stond.

 

Is er ook nog wat geluidsmateriaal bewaard gebleven van The Lady Birds van vroeger of is dat allemaal verloren gegaan?

 Jacky:  Nee helaas is er niets bewaard gebleven. We namen best veel op met de bandrecorder maar we hebben hier jammer genoeg niets van bewaard.

 

Heb je wel eens iets geks gedaan of meegemaakt als je moest optreden wat nog niet veel mensen weten?

 Jacky:  De 3 andere meiden gingen op mini motortjes racen op Scheveningen, waar wij 3 maanden speelden in L’Heure Blue (toen tijdelijk the Ladybirdsclub :-)). Op dat moment was ik net bezig een contract te tekenen voor een cruise, met Lou van Rees. Precies op het moment dat hij vroeg waar de andere dames waren, keek hij naar buiten en zag hij ze langsrijden in de overdekte galerij.  Omdat hij ons daardoor nog net kleine kinderen vond, is tekenen van het contract voor een cruise niet doorgegaan. Ik heb er zelfs nog een foto van!

 

Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen (hoeft niet per sé te maken te hebben met muziek)?

Jacky:  Ik heb veel complimenten gehad maar vind het altijd wel bijzonder als het muzikanten zijn die het compliment geven, zoals Jan de Hont en Kees Nipius. En buiten de muziek, kreeg ik het mooie compliment van dokters en verpleegkundigen dat ik mijn man geweldig heb verzorgd tot aan zijn overlijden afgelopen 17 januari.

 

Waar ik echt van kan genieten als we als band muziek maken, is als het soms helemaal ”klopt”, iedereen doet wat hij moet doen, alles klinkt als een zonnetje, het publiek is blij, etc. Ik heb deze vraag ook aan de andere geïnterviewden gesteld, maar wanneer klopt het (geluid) in een band voor jou? En wat is het belangrijkste volgens jou om dat voor elkaar te krijgen?

Jacky:  Dat je allemaal goed uit de verf komt en vooral dat je er plezier in hebt! Buiten de zenuwen de laatste jaren, heb ik dat ook echt!

 

Hoe kom jij aan je specifieke gitaarsound?

Jacky:  Dat komt vooral door mijn Fender de Luxe reverb versterker, mijn Peer Dellen gitaar en een Yamaha Magic stomp.

 

Als je je leven opnieuw mocht vormgeven, wat zou je dan anders doen?

Jacky:  Niets, ik heb een mooi leven gehad met 37 jaar een woningtextielzaak, lieve bonusdochters van mijn Rob en samen hebben we nog een lieve dochter.

 

Als je 1 persoon zou mogen noemen die voor jou een inspiratie in je leven is geweest, wie zou dat dan zijn en waarom?

Jacky:  The Shadows zijn voor mij een inspiratie geweest op muziekgebied, het meest nog steeds en natuurlijk mijn man die me echt overal in steunde.

 

Wat doe je op dit moment en wat ga je de komende periode in de muziek doen, heb je nog wensen/dromen?

Jacky:  Op het moment staat alles weer even op een laag pitje wegens mijn gezondheid, maar als ik dat weer achter me gelaten heb ga ik weer meer spelen en opnemen.

 

Van welke muzikant zou jij nog eens een interview willen zien en wat zou je dan vragen?

Jacky:  Dan zou ik een interview met Mark Knopfler erg leuk vinden en ik zou hem als eerste vragen hoe ik dat heerlijke geluid ook kan krijgen!

 

Wij, Young Ones Forever zijn nog “upcoming”, zeker als we ons afzetten tegen jouw jarenlange ervaring. Als je ons, en andere beginnende bands, een gouden tip zou mogen geven, wat zou dat dan zijn?

Jacky:  Heel veel tijd erin steken en steeds nieuwe dingen leren, ik doe dat zelf ook, al laat ik daar niet veel van horen. En plezier erin hebben staat voorop!!!

 

Jacky Roemers, 4 Oktober 2021