Een interview met Frank Nodelijk / Renée and the Alligators

Frank Nodelijk was de toetsenist in de band René and his Alligators. Hij speelde als gitarist met de Amsterdamse Band Peter and the Saphires en later met de John Breughel Four. Als toetsenist begint hij in 1966 met de band The Sounds samen met Jaap Tuinenbreier, Wim de Mik, Eddy Chatelin en Fokke openti. Met Eddy speelt hij de loop van de jaren vaker (bijv. in Crazy Friends). Als Robbie van Leeuwen in 1967 de groep The Motions verlaat, richt hij de groep Shocking Blue op. Frank sluit daarbij voor 3 maanden aan. Van 1967-77 speelt hij met Toby Collar, waarvan de leden uit René and alligators kwamen. Deze zelfde leden maakten in 1970 de single Dirty poor old man onder de naam Dutch Garden met zangeres Bea Willemsteyn. Hierna vertrekt Frank naar de Haagse groep Nature. Toby Collar blijft tot 1977 actief als dansorkest. Hierna heeft hij een paar jaar in het buitenland (Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Spanje) opgetreden met de band Wendy and the Gardenias.

Frank sluit aan bij Mayflower, een Popgroep uit Amsterdam, welke voortkomt uit de beatgroep Sharks & Me en in eerste instantie optreed onder de naam The Froggs. Van 1975 tot 1976 is Mayflower de begeleidingsgroep van Spooky & Sue, vooral bekend van hun nummers Swinging on a star en You talk too much. In 1973/74 speelt Frank met het duo April Shower (waarin Heddy Lester zingt). Heddy zou later ’77 met “De Mallemolen” op het Eurovisiesongfestival staan.

En natuurlijk is Frank vooral verbonden met de Band Renée and the Alligators waarmee hij een tijd heeft gespeeld, samen met zijn broer René en diens vrouw Renée (Anja).

 

Wie zijn je vader en moeder? Wat heb je van hen meegenomen in jouw leven?
Ik heb van mijn ouders altijd de vrijheid gekregen om alles te doen wat ik wilde doen, zoals o.a. studeren (Conservatorium) en muziek maken.

 

Je hebt op de Leidse Universiteit gezeten, welke richting deed je daar?
Ik heb nooit gestudeerd aan de Leidse Universiteit, ik heb daar plusminus 10 jaar gewerkt als Iter.

 

Wanneer is jouw liefde voor de toetsen ontstaan? Heb je ook een favoriet instrument waar je op speelt?
Mijn moeder had vroeger een traporgel, vandaar mijn liefde voor de toetsen. Ik heb eerst nog jaren gespeeld als gitarist en daarna als toetsenist. Ik speel o.a. Hammond orgel, piano, synthesizer, en meer.

 

Ik meen te hebben gezien dat je ten tijde van The Saphires nog gitaar speelde, klopt dat? Vanwaar de switch naar de toetsen?
Ja, inderdaad, met de Saphires speelde ik gitaar en ook wel vaak orgel. Een tijd later ging ik met The Sounds spelen en die hadden een toetsenist nodig, dus kocht ik een Hammondorgel, dat vond ik destijds helemaal een te gek instrument.

 

Je hebt als ik zo speur op internet in veel bands gezeten, welke band heeft je het meest gevormd?
Gevormd is misschien niet het juiste woord, maar ik heb een behoorlijke tijd kunnen spelen met de band Mayflower, hierin zaten ook geweldige muzikanten zoals Andrie de Hont (gitarist), Willem de Vries (zanger-bassist) en Dick Heinen (slagwerker).

 

Wat betekende muziek voor jou in je jeugd? Is dat veranderd in de tijd?
Ik was al heel jong bezig met muziek, ik zat al in een bandje toen ik 8 of 9 jaar was, in 1962 zat ik in Amsterdam in een band The Black Stones. Eigenlijk is er niets veranderd in de tijd, nog steeds speel en zing ik bijna alles.

 

Naar welke muziek luister jij in je vrije tijd? Heb je ook muziek of een band welke een speciale plaats inneemt?
In principe luister ik naar alle soorten muziek, van Klassiek tot Jazz en Pop, mijn favoriete bands zijn o.a. Steely Dan, Leonid & Friends (Chigago), Bozz Scaggs, Sting en nog vele andere bands/artiesten.

 

Je hebt in de loop van de tijd veel dingen gedaan in verschillende bands, wat vindt je zelf je grootste succes of succes waaraan je hebt meegewerkt?
Ik heb in grote zalen mogen spelen in het buitenland, o.a. heb ik 2 maanden gespeeld in Mallorca (Spanje) afwisselend met Ray Charles en zijn Big Band, dat was echt geweldig!

 

Je hebt muzikaal meegewerkt aan het duo April Shower (met Heddy Lester), was dat niet een groot verschil met wat je doorgaans speelde?
Ja, dat was een heel groot verschil. Ik ben een tijd ook uit de roulatie geweest, ik was overwerkt, tegenwoordig noemt men dat een burn-out. Heel langzaam ben ik weer muziek gaan maken met totaal andere mensen, en hierna ben ik toch weer in de echte popscene verder gegaan.

 

Heb je wel eens iets geks gedaan of meegemaakt als je moest optreden of iets moet produceren wat nog niet veel mensen weten?
Het gekste dat ik heb gedaan was een keer spelen tijdens de Carnaval, Brrrrr!

 

Je hebt vanaf ‘66 geregeld gespeeld met Eddy C., hoe ben je als “niet-indo” met hem muzikaal  in contact gekomen?
Ik ben met een indo getrouwd, misschien daardoor… 😉

 

Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen (hoeft niet per sé te maken te hebben met muziek)?
Ach, ik heb nooit stilgestaan bij complimenten, muziek maken was gewoon werk.

 

Waar ik echt van kan genieten als we als band muziek maken, is als het soms helemaal ”klopt”, iedereen doet wat hij moet doen, alles klinkt als een zonnetje, het publiek is blij, etc. Ik heb deze vraag ook aan de andere geïnterviewden gesteld, maar wanneer klopt het (geluid) in een band voor jou? En wat is het belangrijkste volgens jou om dat voor elkaar te krijgen?
Gewoon weten wat je moet doen. Het klopt pas als je met muzikanten speelt die ook weten wat ze doen. Je hoeft dan ook niet steeds te zeggen wat ze zouden moeten doen. Verder is het een kwestie van veel studeren en veel oefenen, zéér belangrijk.

 

Als je je leven opnieuw mocht vormgeven, wat zou je dan anders doen? Of wat had langer mogen duren?
Dan zou ik niets anders doen dan muziek maken… 🙂

 

Als je 1 persoon zou mogen noemen die voor jou een inspiratie in je leven is geweest of nog steeds is, wie zou dat dan zijn en waarom?
Dave Grusin, dat is een geweldige pianist en componist ( van o.a. filmmuziek). Ik heb hem een paar maal mogen zien optreden, en nogmaals hij is geweldig. En verder mijn broer René, ik vind hem ook een geweldig gitarist/muzikant.

 

Wat doe je op dit moment en wat ga je de komende periode in de muziek doen, heb je nog wensen/dromen, misschien iets wat je nog op je bucketlist hebt staan?
Ik ben nu 73, dus ik hoef niet zo nodig meer. Zo af en toe speel ik nog met bands die “even” een zanger/toetsenist nodig hebben, maar ook daar ben ik heel erg selectief in.

 

Wij, Young Ones Forever zijn nog een “upcoming” Cliff & The Shadows Band, zeker als we ons afzetten tegen jouw jarenlange ervaring. Als je ons, en andere beginnende bands, een gouden tip zou mogen geven, welke zou dat dan zijn?
Maak vooral lekker muziek met vrienden/muzikanten. Wees nooit jaloers op iemand die “iets” beter speelt of zingt, gun een ieder zijn muziek. En vooral: Niet denken dat je als band nog beroemd of rijk kan worden.

 

Frank Nodelijk, 22 maart 2022